חוק שוויון הזדמנויות ואפליה בשוק התעסוקה

"חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה אוסר על מעביד להפלות בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, טיפולי פוריות, הריון, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם הפוליטית, מקום מגוריהם או שירותם במילואים, בכל אחד מאלה: קבלה לעבודה, תנאי העבודה, קידום בעבודה, הכשרה או השתלמות מקצועית, פיטורים או פיצויי פיטורים" (מתוך: אתר כל זכות)

כדי להימנע מאפליה מכל סוג שהיא ליקטתי עבורכם שאלות לדוגמה שאסור לשאול אתכם בראיון העבודה (*חשוב לציין כי איסור האפליה חל מפרסום המשרה ועד לסיום העסקה):

מהו גילך? באיזה שנה סיימת תיכון? הרבה מועמדים מנדבים מידע זה אבל דעו שנתון זה אינו חובה כלל כיון שעלול להיחשב כמפלה על רקע גיל.

האם את/ה נשוי/אה? כמה זמן? האם את מתכננת להיכנס להריון? האם יש לך ילדים? כמה ילדים? איך תסתדר/י בעבודה במקביל לגידול הילדים? עלולה להיחשב כשאלה מפלה על רקע הריון או הורות.

כמה ימי מילואים את/ה עושה בשנה? עלולה להיחשב כשאלה מפלה על רקע שירות מילואים, בנוסף, אסור לדרוש מידע על הפרופיל הצבאי אלא אם התפקיד המוצע דורש זאת כגון: אבטחה בארגון בטחוני.

מה השקפתך הפוליטית? מפלה על רקע השקפה פוליטית, מה מוצאך/הלאום שלך? מפלה על רקע השתייכות למוצא/ לאום. מהי דתך/ במי את/ה מאמין/ה? מפלה על רקע אמונה דתית. מהן נטיותיך המיניות?  מפלה על רקע נטייה מינית.

ישנן עוד המון שאלות שאסור לשאול בראיון העבודה שנועדו להגן על מניעת האפליה, ולכן ממליצה לכם להתעדכן באתר נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, ולהכיר את זכויותיכם, הנציבות היא גוף הממונה על אכיפת חוקי השוויון בעבודה במישור האזרחי ומרכז עבורכם את כל המידע הרלוונטי, כמובן שבמידת הצורך תוכלו לפנות לנציגיהם או לעורכי דין המתמחים בנושא זה ולקבל מידע יותר ספציפי ומדויק עבורכם.